Miljø og ansvar

Safa er et varemerke som har gått igjennom mange ulike skifter på flere områder gjennom årenes løp, helt siden oppstarten i 1931. Miljøsaken vi alle er en del av i dag er ikke noe unntak. Safa ønsker å ta ansvaret vi som varemerke har på alvor, og bidra på de måtene vi kan for å skape et godt miljø for oss som lever i dag, og for de som kommer etter.

 

Våre tiltak

Grønn Komfort og ull/Tencel® - Ny kolleksjonsserie fra Safa

Vår nye, spennende og miljøvennlige kolleksjonssatsning, er fiberkombinasjonen ull/Tencel®. Denne serien har vi valgt å kalle Grønn Komfort. Dette fordi at i tillegg til å være miljøvennlig, fører Tencel® med seg mange av de samme gode egenskapene som ull, og passer derfor utmerket i kombinasjon med merinoullen vi bruker i våre produkter. Enkelt og greit – gode for både deg og miljøet.

Litt mer informasjon om Tencel®:

  • Tencel® er et av de mest miljøvennlige materialene som brukes i klesproduksjon i dag.
  • Tencel® kommer fra naturen (eukalyptustrær) og utvinnes av bærekraftig skogsdrift.
  • Det er 100% nedbrytbart og kan resirkuleres.
  • Klær med Tencel® er kjent for å være silkemyk og lett, og egner seg derfor også godt til de som har sensitiv hud.
  • Tencel® er slitesterkt både når det er vått og tørt, og ikke minst fukt absorberende og transporterende (opptil 50% mer vann en bomull), noe som gjør det til en super kombinasjon med den deilige merinoullen vår.
  • Plaggene faller pent, og krøller seg sjelden.
  • Tencel® er et registrert varemerke for Lyocell fra tekstilprodusenten Lenzig, Østerrike, og har blant annet mottatt EU’s europeiske pris for miljøet.

Ønsker du å lese mer om Tencel®, kan du lese mer fra produsenten selv her: https://www.tencel.com/sustainability

 

Plastbruk

Både i leveranser fra våre leverandører, og fra oss og ut til våre kunder, har vi de siste årene kuttet betraktelig ned på plastbruken i ulike former, og har til nå fått redusert dette med hele 2/3 (to tredjedeler). Men vi vil ikke gi oss der; vi arbeider selvfølgelig kontinuerlig med å finne nye løsninger for å få dette redusert enda mer.

 

Papp og FSC-sertifisering

Papp som er i omløp hos oss, er FSC sertifisert hos våre leverandører. FSC-merket (Forest Stewardship Council®) stiller krav til at skogsdriften ikke fører til avskoging, at hogsten foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen. FSC-merket er et råvaremerke som omfatter både biologisk mangfold, bærekraft og sosiale aspekter.

Mer informasjon om FSC-merket kan du finne her, fra FSC selv: https://fsc.org/en

 

Øko-tex 100 sertifisering

Våre ullklær er godkjent og sertifisert etter Øko-tex 100-standarden. Øko-tex 100 er utarbeidet av to test institutt i Østerrike og Tyskland, og er en sertifisering med lang fartstid i tekstilbransjen. Godkjennelse og sertifisering utføres av uavhengige organer, blant annet hos RISE Research Institues of Sweden, som vi har kontakt med. 
Øko-tex 100 forsikrer at produktene er fri for stoffer som kan gi helseplager eller er skadelig for mennesker.
Standarden deles inn i ulike klasser, som igjen har ulike krav, alt etter hvor nært inntil huden produktene benyttes.

Mer info om Øko-tex 100 finner du her: www.oeko-tex.com 

Øko Tex sertifisering 

 

Merinosau og mulesing-fri ull

Huden til merinosauen ligger i folder, og disse foldene gir plass for enda mer merinoull. Fordi ullen også vokser tett rundt baken til sauen, kan det feste seg både urin og avføring i ullen, noe som kan føre til store plager som f.eks. fluelarver i ullen og diverse infeksjoner for sauen. En del sauebønder løser dette ved å skjære vekk disse hudfoldene, gjerne uten bedøvelse, noe som er svært smertefullt for sauen. Dette inngrepet kalles mulesing, og er noe vi alle ønsker å ta sterk avstand fra.

Merinoullen som brukes i Safa sine produkter er mulesing fri

Du finner oss blant annet listet som merkevare på Dyrevern Alliansen sin liste over godkjente forhandlere av ull som er muelesing fri. Listen kan du se her, og du finner oss under bokstaven "S": www.dyrevern.no

 

Mikroplast og klesvask

Noe som har kommet sterkt frem i miljøsaken i det siste er fokuset på mikroplast. Mikroplast, altså plastbiter som er mindre enn fem millimeter, kan være plast som allerede er smått, eller plastavfall som havner på avveie og slites ned til mikroplast over tid. En av de største kildene til mikroplastforurensingen skjer blant annet gjennom klesvask av syntetiske klær, som f.eks. fleece. Dette skjer ved at det løsner mikroplast fra plagget som videre havner i havet gjennom avløpsvannet.

Naturmaterialer som ull, bomull, Tencel® og silke derimot, vil ikke avgi mikroplast ved vask. Derfor øker også fokuset på bruk av mer ull, både i seg selv og i kombinasjon med andre naturmaterialer som Tencel®, til både hverdags, fest og til trening og annen fysisk aktivitet. Både på grunn av materialenes positive effekt på miljøet, og ikke minst de gode egenskapene ullen har, som at den absorberer og transporterer fukt og svette bort fra kroppen, er naturlig lukthemmende og puster godt.

Faktisk trenger ull bare minimalt med vasking, da du oppnår gode resultater bare ved å lufte plaggene godt etter bruk, selv etter en god treningsøkt.
Mer om dette kan du blant annet lese om i denne fine artikkel fra NRK i 2017: https://www.nrk.no/livsstil/dropp-ullvasken-_-lufting-holder-1.13376936 eller hos TV2 nå i 2019: https://www.tv2.no/a/10727892/